Ga naar de inhoud

Re:nieuw

Home Forums Familie van gedetineerden nieuw Re:nieuw

#1856

Beste Mielke,

Op bezoek gaan naar de gevangenis is inderdaad niet evident. Je dient je sowieso aan een aantal procedures en regels te houden.

Hieronder geef ik je wat informatie om je verder op weg te helpen, maar je kan ook steeds telefonisch contact met ons opnemen of langskomen op onze dienst. (zie onderstaand de adresgegevens).

1e bezoek
Aangezien je de zus bent van de gedetineerde is er geen voorafgaandelijke toestemming van de directie vereist. Je moet enkel een officieel document overhandigen, waarop je naam en voornaam en een foto dient voor te komen (vb. identiteitskaart (verplicht bij inschrijving), rijbewijs, enz.) en verwantschap laten blijken (indien gevraagd met documenten staven, bv. uittreksel geboorteakte).

Tijdens het bezoek mag je niets meebrengen. Indien je goederen wenst af te geven, is er vooraf altijd een toestemming van de directie vereist. Deze toelating moet aangevraagd worden door de gedetineerde. Tijdens het bezoek kan er wel drank en versnaperingen aangekocht worden. Houdt er rekening mee dat je hiervoor jetons dient aan te kopen (briefje van 5€). Enkel de drankautomaten werken op munten.

Hoe verloopt het bezoek?

Portier
Om de inschrijvingen vlot te laten verlopen, dien je jeten laatste 45 minuten voor de aanvang van het bezoek bij de portier aan te melden. Indien je te laat komt, word je geweigerd voor het bezoek en dien je, als je dit wenst, je voor het volgende bezoek op tijd aan te melden. Je wordt ingeschreven na voorlegging van een officieel document voorzien van je naam, voornaam en foto. Na het bezoek wordt deze teruggegeven.

RX- detector
Vervolgens dien je de RX- en metaaldetector te passeren. Je handtas of andere meegebrachte bagage dien je verplicht op te bergen in de daartoe voorziene kastjes. GSM’s dienen opgeborgen te worden in de kastjes en mogen zeker niet meegenomen worden tijdens het bezoek. Wie zich aanbiedt aan de metaaldetector en nog een gsm bij zich heeft zal, na beslissing van de directeur, in de meeste gevallen minimum een week glasbezoek (individueel bezoek) opgelegd krijgen. Indien dit zich herhaalt, kan de directie beslissen deze bezoeker meerdere weken glasbezoek op te leggen en zelfs de toegang tot de inrichting, al dan niet tijdelijk, te ontzeggen. Enkel muntstukken en biljetten van 5€ en 10€ mogen door de bezoekers voor het tafelbezoek mee naar boven genomen worden.

Zelf moet je tevens de metaaldetector passeren. Dit kan soms problemen met zich meebrengen omdat juwelen, sommige schoenen en kledij waar metaal in verwerkt zit, gedetecteerd worden. Er wordt aangeraden om je kledij aan te passen wanneer je op bezoek komt, zodat er zich geen nare situaties zouden voordoen en je vlot de metaaldetector kunt passeren. Indien nodig kan gebruik gemaakt worden van een kleedhokje.

Post 11
Na deze veiligheidsmaatregel vervolg je je weg naar de eerste verdieping waar je je dient aan te melden aan het tweede loket ‘inschrijvingen’ (post 11), waar je opgenomen wordt in het bezoekersbestand. Daarna kan je plaatsnemen in de wachtzaal. Een paar minuten voor de aanvang van het bezoek zal een penitentiair beambte je daar komen afhalen.

Het aantal bezoekers is beperkt tot 3 volwassen personen (kinderen tot 18 jaar dus niet meegerekend). Dit aantal geldt zowel voor bezoek aan tafel als bezoek achter glas. De gedetineerde kan 1 keer bezoek ontvangen per dag.

Bezoekuren

GEMEENSCHAPPELIJK BEZOEK MANNEN (BEZOEK AAN TAFEL)

WERKDAGEN 14u30 tot 15u30
16u00 tot 17u00
18u00 tot 19u00

WOENSDAG 14u30 tot 15u30
16u30 tot 17u30

ZATERDAG 10u00 tot 11u30
12u30 tot 13u30
13u45 tot 14u45
15u15 tot 16u15
16u45 tot 17u45

ZONDAG (enkel voor beklaagden): 08u45 tot 09u45

Indien het gaat om glasbezoek, betreft het andere bezoekuren.

Telefonisch contact

Je kan de gedetineerde zelf niet opbellen. De gedetineerden kunnen, indien ze het aanvragen, dagelijks op eigen kosten telefoneren.
Misbruiken door de gedetineerde kunnen aanleiding geven tot (tijdelijk) telefoonverbod.

Briefwisseling

De briefwisseling met gedetineerden is vrij. De omslagen mogen echter geen geld of tijdschriften bevatten. Uiteraard mogen er ook geen voorwerpen inzitten die de veiligheid van de inrichting in gevaar brengen of die bij wet verboden zijn.

Alle briefwisseling met gedetineerden dient opgestuurd te worden met de post. Er kan NOOIT briefwisseling afgegeven worden in de gevangenis.

De binnenkomende post voor de gedetineerden is aan een penitentiaire controle onderworpen. Het betreft hier de inhoud van de briefomslag en niet de inhoud van de brief zelf.

Indien je nog vragen hebt, of een ondersteunend gesprek wenst, aarzel dan niet om contact met me op te nemen.

Met vriendelijke groet en succes!

Maaike Bervoet
Team Justitieel Welzijnswerk Buitendienst-OO, CAW Regio Brugge
Refugestraat 1
8200 Brugge – Sint-Andries
Tel. 050 31 01 07
maaikebervoet@cawregiobrugge.be