Ga naar de inhoud

Introductie

Hier verzamelen we wat praktische informatie voor familie van gevangenen: bezoekuren, adressen, reglementen…
Indien u nog meer vragen hebt, stel ze gerust op het forum

Algemeen

België telt 35 gevangenissen, waarvan 17 in Vlaanderen, 16 in Wallonië en 2 in Brussel.

Strafhuizen en arresthuizen

Soms wordt over de gevangenissen gesproken met de termen ‘arresthuizen’ en ‘strafhuizen’. De arresthuizen zijn de gevangenissen voor personen die nog niet veroordeeld zijn en in voorlopige hechtenis zitten. Strafhuizen zijn de gevangenissen voor de veroordeelden. Maar in de praktijk verblijven in de meeste gevangenissen zowel veroordeelden als personen in voorlopige hechtenis, en dat door de overbevolking.

Gesloten, halfopen en open gevangenissen

De gesloten gevangenissen zijn beter bekend als de ‘klassieke’ gevangenissen met alle nodige bewakingsmiddelen en veiligheidsvoorzieningen, zoals een omheiningsmuur, tralies, veiligheidsdetectie, enz. Hier brengen de gedetineerden het grootste deel van hun tijd in de cel door.
In de halfopen gevangenissen kunnen gedetineerden overdag in werkplaatsen van de gevangenis of buiten de gevangenis werken. ’s Nachts blijven zij wel verplicht in hun cel.
In de open gevangenissen gelden minder strenge veiligheidsmaatregelen. Gedetineerden die hier verblijven, aanvaarden vrijwillig een opvoedingsregime met minieme dwangmiddelen.

Bezoek

Op volgende pagina kan je praktische informatie vinden m.b.t. bezoek in de gevangenissen: https://justitie.belgium.be/nl/themas_en_dossiers/gevangenissen

Overzicht gevangenissen

Klik op volgende link om een overzicht te vinden van alle Belgische gevangenissen. Per gevangenis kan je de belangrijkste informatie vinden, zoals bezoekregeling, geld overmaken, adresgegevens, …

https://justitie.belgium.be/nl/themas_en_dossiers/gevangenissen/belgische_gevangenissen

Verdere hulp