Café Winket is een nieuw project dat een warm onthaal van bezoekers aan de gevangenis centraal stelt. . Van 23 april tot 20 mei strijken we neer vlak naast de gevangenis. We bouwen er een warme plek voor debat, kunst, cultuur en ontmoeting voor bezoekers aan de gevangenis (de zogenaamde ‘naastbestaanden’), buurtbewoners, gevangenispersoneel, het grote publiek – met een stevige brug naar de gedetineerden zelf.
Twintig jaar geleden – in het kader van Brugge 2002 – landde het gezelschap Dogtroep in de Brugse gevangenis met een spectaculaire in situ theaterinstallatie met en voor burgers en gedetineerden. De viering van Brugge 2002 was er niet enkel voor de binnenstad. Brugge was culturele hoofdstad voor iedereen, ook voor de Brugse ‘buiten-wijken’, de gevangenispopulatie en -buurt.
Twintig jaar later pikken we de draad weer op. De karavaan van Café Winket strijkt neer vlak naast de Brugse gevangenis. Van 23 april 2022 tot 20 mei 2022 vinden we onderdak in het verbouwde lunapark De Belgiek en maken we van Café Winket een warme plek voor debat, kunst, cultuur en ontmoeting voor bezoekers aan de gevangenis (de zogenaamde ‘naastbestaanden’), buurtbewoners, gevangenispersoneel, het grote publiek – met een stevige brug naar de gedetineerden zelf.
We zorgen vier weken lang (23 april – 20 mei):
– voor een warm onthaal van de bezoekers aan gedetineerden in de Brugse gevangenis. We bieden hen een plek waar ze kunnen wachten met een kop koffie en een gesprek, met een kort cultuuraanbod voor henzelf en de kinderen. Zo wil Café Winket een exemplarische bezoekersruimte zijn, waarmee we de huidige manier van bezoekersonthaal aan de kaak stellen.
– voor een brug tussen ‘binnen’ en ‘buiten’. Door middel van cultuur willen we de link met de gedetineerden activeren. Via een cultuurprogramma binnen in de gevangenis én buiten in Café Winket zorgen we voor verbinding over de gevangenismuren heen. Dat doen we vanuit een radicaal geloof in cultuur als vehikel voor herstel.
– voor een cultureel aanbod voor buurtbewoners en een breder publiek: vaste debatavonden, socio-culturele activiteiten, een aanbod van en voor de buurt. Net zoals in 2002 willen we meer perifere wijken en buurten bereiken met kunst en cultuur.
Op vrijdagavond 20 mei sluiten we af met een symbolische actie: samen met buurtbewoners, bezoekers, personeel en alle betrokkenen… maken we een muzikale wandeling rond de gevangenis, begeleid door de Brugse band Ambrazar.
Om Café Winket waar te maken kregen we een cultuurimpulssubsidie van Stad Brugge en een toelage van de Warmste Week. Dit project haakt ook in op het project DIALOOG.
Deze eerste Café Winket is een gloednieuw experiment. We realiseren dit met een divers partnership (Pax Christi, de Rode Antraciet, Brugge Plus, De Huizen, Tralies uit de weg, Without Walls en Avansa Mid- en Zuid West), met de steun van Stad Brugge, de Warmste Week en Dialoog.
Nog meer weten over Café Winket, klik op onderstaande foto.
Beste,
Mijn naam is Jef Nuytemans, ik ben student internationale journalistiek aan de thomas more hogeschool in Mechelen. Ik ben momenteel bezig met mijn bachelor-proef die het volgende thema behandelt, ‘Is het detentiesysteem in België achterhaald?’. Hiervoor ben ik bezig met een reeks artikels die ik in het beste geval ook gepubliceerd zou willen laten worden. Ik word hierin begeleid door Marijn Sillis, een journalist die onder andere voor sociaalnet schrijft.
Het initiatief Café Winket lijkt me zeker een meerwaarde voor een artikel binnen het thema van mijn eindwerk. De brug tussen buiten en binnen lijkt me persoonlijk een zwaar onderschat gegeven zowel voor de gedetineerde als voor zijn of haar geliefden. Het geloof dat cultuur als een bindmiddel kan dienen kan ik me helemaal in vinden. Het is volgens mij een universeel iets dat iedereen kan beroeren. Ik zou me willen focussen op de positieve boodschap rond het niet altijd even evidente thema detentie die jullie uitdragen.
Mijn concrete vraag is dus of iemand u het zou zien zitten om mee te werken aan een artikel. Ik dacht aan een interview met het uitgangspunt ‘Wat is het belang van opvolging van de familie van gedetineerden en van de brug tussen binnen- en buitenwereld?’ Een andere optie zou zijn een dag mee met jullie te volgen en me te laten leiden door de activiteiten. Ook de muzikale wandeling van 20 mei lijkt me zeker interessant om mee te kunnen volgen. Jullie zouden me er enorm bij helpen. Alvast bedankt voor de moeite!
Aarzel niet om mij te contacteren bij verdere vragen of opmerkingen.
Vriendelijke groeten,
Jef Nuytemans (0489/51.58.22)