Ga naar de inhoud

Op bezoek gaan bij een gedetineerde

Home Forums Familie van gedetineerden Op bezoek gaan bij een gedetineerde Op bezoek gaan bij een gedetineerde

#2335
Peter
Deelnemer

  In Turnhout moest je na het bezoek een klein kleedhokje in, en je kleren uittrekken tot op je onderbroek. Kleding moest je afgeven aan de cipier, die het kledingstuk nakeek. Laatste handeling was omdraaien, en de onderbroek een stukje laten zakken.
  In Merksplas was er geen foulle, ook niet op de kleding.
  In Worel moest je na het bezoek allemaal in een wachtcel bij het BAD ( grote kleedkamer ) wachten, en werd je een voor een binnengeroepen. Er zijn dus geen andere gedetineerden aanwezig gedurende de foulle.
  Het formulier van de directeur lag dan al klaar, en er werd gelijk gezegd dat de directie het vermoeden had dat je had gesmokkeld. Bij deze foulle waren 2 cipiers aanwezig. Je moest je totaal uitkleden, dan schouwden de cipiers je lichaam, je moest 2 keer langzaam ronddraaien, daarna 1 keer door de knieën hurken. Deze hele onderneming duurde ca 3 tot 5 minuten, en al die tijd stond je dus volledig naakt tentoongesteld, en ondertussen werd de uitgetrokken kleding stuk voor stuk nagekeken. Na het aankleden moest je het toestemmingsformulier tekenen, en kon je naar je cel, met een copie van het formulier. Ik heb ze doorgelezen, en aan mijn advocaat doorgespeeld, juridisch niets aan te doen…..
  Dit zijn dus “incidentele” naaktfoulles, dat wilde in de praktijk zeggen dat van de 10 keer bezoek, je 1 keer niet hoefde….
  Ik heb toen via een brief aan de directeur laten weten dat ik het kopje incidenteel nogal vaak vond voorkomen, en dat als dit niet zou stoppen, ik mijn advocaat erachter zou zetten. Dit hielp, de eerste 2 bezoeken gewone foulle, daarna weer hetzelfde…..
  Er is idd een uitspraak waar systematisch naaktfoulle niet is toegestaan, maar dan gooit de directie het op “We vermoeden dat u middelen of verboden voorwerpen via het bezoek binnenbrengt” Er is dus een achterdeurtje, waar veelvuldig gebruik van wordt gemaakt helaas.

  Ik hoop dat dit enig inzicht geeft in de praktische kant van de door de overheid opgelegde regelgeving.

  Groet, Ex gedetineerde