Ga naar de inhoud

Re:Groep familie van gedetineerden

Home Forums Familie van gedetineerden Groep familie van gedetineerden Re:Groep familie van gedetineerden

#333
simonna
Deelnemer

  Dag Maatje

  Het is een uniek intiitatief dat uitgaat van Justitieel Wezlijnswerk ACW Redingenstraat Leuven

  Het verdient inderdaad navolging. Familie van een dader is ook slactoffer maar die kunnen nergens terecht. Toch hebben ze de behoefte om eens met iemand te spreken die het ook weet! Dit initiatief geeft hen dat recht, recht dat ze vaak niet durveen opnemen. Vaak zijn ze zelf zo beschaamd dat ze er met niemand over praten en zo geraken ze meer en meer geïsoleerd.

  Het komt ook de gedetineerde zelf ten goede : die voelt de spanningen meer dan men zou denken. De man die veroordeeld is is niet meer dezelfde als de man die de misdaad heeft gepleegd. Toch is het dezelfde man, ik bedoel dat dan gezien als mens.

  Het is goed dat de gedetineerde weet dat je als familielid ook een evolutie meemaakt, en dat ook van hem of haar verwacht.

  Het si goed dat de egdetineerde wete dat je dara niet staat als vijand, men heeft hem reeds veroordeeld, maar dat je hem in de mate van het mogelijke steunt in de kansen die hij nog kan hebben. De gedetineerde mag ook weten dat je het erg moeilijk hebt, maar doordat je er bent, beseft hij ook dat hij voor jou niet afgeschreven is. Ik denk dat dit zeer belangrijk is voor beiden.

  Het gaat steeds over een redelijk beperkt groepje, daarvan kunnen er soms afwezig zijn, dat is niet zo erg omdat ondertussen reeds gegevens onderling werden uitgewisseld. Er zijn zoveel verplichtingen, er zijn de kinderen, vaak nog een job er bij. Men kan bellen om alsnog in te stappen of kijken wanneer een neiwue groep start : Algemeen telefoonnummer van Justitiëel Welzijnswerk te Leuven 016/21 01 05

  De groepen zijn begeleid door twee maatschappelijk werksters, met grote inbreng van de deelnemers, meestal vrouwen, moeders en partners van gedetineerden. Maar er zijn ook veel gedetineerden die gescheiden zijn en hun kinderen niet meer zien. En misschien niemand meer zien. Dat is een zware bijkomende straf.

  Het moet gezegd dat het penitentiair systeem in Leuven ondanks de ouderdom van het gebouw op zich reeds een voorbeeld is van hoe het ook kan. Ik zou de Heer Minister van Justitie aanraden eens in Leuven-Centraal op bezoek te gaan. Ik zou zeggen, een pluim voor de Directeur van Leuven-Centraal.

  Verder was ik heel blij met deze positieve reactie.