Ga naar de inhoud

Re:Wat denken jullie hierover? Reacties graag!

Home Forums Familie van gedetineerden Wat denken jullie hierover? Reacties graag! Re:Wat denken jullie hierover? Reacties graag!

#465
warriormom
Deelnemer

  Iedereen die met justitie en het gevangeniswezen in contact komt weet dat het beleid totaal faalt. Onze gevangenissen zijn mensonwaardig, justitie loopt vaak in de fout, de wet op de voorlopige hechtenis wordt op alle mogelijke manieren misbruikt en de psychiatrische annexen zitten overvol met mensen die niet in de gevangenis thuishoren.

  Vraag is, wat doe je eraan?
  België is in 1998 al veroordeeld door het Europees Hof in Straatsburg voor het opsluiten van geïnterneerden in gevangenissen. Anno 2009 is er niets veranderd.
  Bij elk bezoek aan Belgische gevangenissen is het rapport van het CPT vernietigend vor België. Telkens weer stuurt onze overheid een mooi rapport met een massa loze beloften en er verandert niets.
  De Centrale Toezichtsraad voor de gevangenissen is uiterst negatief over het Belgisch beleid, maar er verandert niets.

  In een gesprek met een medewerker van de beleidscel van de minister van justitie werd mij gezegd: “we weten dat de situatie onmenselijk en onaanvaardbaar is, maar het is nu eenmaal zo.” Met dat soort houding verandert er natuurlijk niets.
  Ik heb hier zelfs nog een brief liggen door minister Vandeurzen zelf ondertekend waarin hij mij verklaart dat mijn zoon (in voorarrest in “observatie” in de psychiatrische annex in Vorst) “de best mogelijke behandeling” krijgt in de gevangenis. Uitzonderlijk kreeg hij “elke maand” een consultatie van 10 min met de psychiater. Dat heet dan “gedwongen behandeling” en “gezondheidszorg gelijkwaardig aan die buiten de gevangenis”.

  Onze ministers van justitie zoeken al jarenlang een oplossing voor de overbevolking zegt men. Toch is die oplossing niet zo moeilijk te vinden. Er zitten zo’n 3600 mensen in voorhechtenis. De overgrote meerderheid daarvan zit daar niet op basis van de wet op de voorlopige hechtenis maar ondanks die wet. Pas die wet correct toe en je hebt zo al zo’n 2000 gedetineerden minder.
  Er zijn ook een 1000tal geïnterneerden die daar volgens onze grondwet, onze wetten en de Europese wetgeving niet mogen zitten (arrest Aerts 1998). Investeer in degelijke gezondheidszorg voor die mensen en onze gevangenissen zijn weer 1000 gedetineerden kwijt. Overbevolking opgelost.
  Er komt dan geld vrij voor preventie- en reintegratiegebeleid en besparen op die manier een massa menselijk leed.
  De geestelijke gezondheidszorg kampt met een enorm tekort aan bedden, wachtlijsten lopen op tot 18 maanden. Wat gebeurt et in een crisissituatie? De patient krijgt geen opvang of gepast behandeling en komt naargelang de onderzoeksrechter in de gevangenis of in een gedwongen opname terecht. Ook voor gedwongen opname is er een enorm tekort aan bedden, dus wordt de patient naar een psychiatrische annex gestuurd waar hij/zij weerom jarenlang geen gepaste behandeling krijgt.
  Intussen blijft het dweilen met de kraan open. Budgetten gaan naar tijdelijke lapmiddeltjes en de situatie verslechtert met de dag.

  Volgens sommige media leven de gedetineerden in België in absolute luxe (men spreekt van plasmaschermen, laptops met internet, gratis tandheelkunde enz..). De desinformatiemolen draait op volle toeren. Wie de situatie durft aan te klagen krijgt gegarandeerd een verwijzing naar veroordeelden zoals Dutroux en Fourniret naar de kop gegooid alsof alle gedetineerden in dezelfde categorie vallen.
  Intussen verandert er niets en blijven de families van gedetineerden met hun kop tegen de muur lopen.

  België heeft een reeks wetten die de rechten van gedetineerden bepalen. Die wetten worden stuk voor stuk met de voeten getreden. We hebben een overheid die er blijft weigeren de eigen wetten en grondwet te respecteren, ook al hebben ze er zo mooi trouw aan gezworen. Misschien wordt het tijd dat we ons organiseren en samen België voor een rechtbank dagen om te eisen dat onze overheid eindelijk de eigen wetgeving naleeft.
  Onrealistisch? Misschien maar als niemand wat doet verandert er ook niets.