Ga naar de inhoud

Een beetje privacy zou toch wel mogen…

Home Forums Familie van gedetineerden Een beetje privacy zou toch wel mogen…

 • Auteur
  Berichten
 • #886
  dede
  Deelnemer

   Toiletdeuren staan bovenaan verlanglijst gedetineerden
   DeMorgen.be – 28/07/10

   De gedetineerden in de Vlaamse gevangenissen hebben het meest behoefte aan toiletdeuren in hun cel. Ze verlangen daarnaast ook naar meer groen, meer sociale contacten, mogelijkheid tot seksuele betrekkingen, een betere begeleiding en kleinschaligheid. Dat blijkt uit de masterproef ‘Dromen van toiletdeuren in de gevangenis van de 21ste eeuw’ van de antropologe Marie Baerten aan de K.U.Leuven.

   Baerten trok naar een aantal Vlaamse gevangenissen met de vraag hoe de gevangenis van de 21ste eeuw er idealiter moet uitzien. De aanwezigheid van toiletdeuren in de cellen bleek een van de grootste behoeften van de gedetineerden. De gedetineerde zit steeds open en bloot in aanwezigheid van zijn celgenoot op het toilet. “De deuren ontbreken om veiligheidsredenen, maar de vraag is of dit opweegt tegen de privacy”, aldus de onderzoekster.

   Mochten de ondervraagden de gevangenissen mogen ontwerpen dan ruilden ze de aparte cellen in voor “huisjes” waar ze met een tiental personen zouden samenleven. Dit systeem, dat in Scandinavië al wordt toegepast, komt de algemene sfeer ten goede en legt meer verantwoordelijkheid bij de gedetineerden.

   Behalve op een uitbreiding van het familiebezoek legden de ondervraagden ook sterk de nadruk op de mogelijkheid tot seksuele contacten voor alle gedetineerden. “In België moet men eerst aantonen dat men al zes maanden een bestendige relatie heeft, waardoor veel mannen uit de boot vallen. In Nederland heeft men wel recht op een bezoek van een prostituee”, verduidelijkt Baerten. (belga/sps)

   #900
   loetje
   Deelnemer

    mijn vriend zegt het ook dat hij het haat wanneer hij naar toilet moet en zijn celgenoot ‘thuis’ is..

   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.