Ga naar de inhoud

Ontmoedigend en doodjammer…

Home Forums Familie van gedetineerden Ontmoedigend en doodjammer…

 • Auteur
  Berichten
 • #859
  dede
  Deelnemer

   Duizend werkwillige gedetineerden verliezen job
   De Standaard – donderdag 10 juni 2010

   Er wordt almaar minder gewerkt in onze gevangenissen. Van de 5.000 werkende gevangenen verloren het voorbije jaar iets meer dan duizend gedetineerden hun baan. In plaats van zich nuttig te maken, moeten ze nu in hun cel blijven. Ongeveer de helft van onze gevangenispopulatie oefent een job uit. ‘Het aantal gevangenen dat zich nuttig wil maken, nam de laatste jaren zelfs fors toe’, zegt ACV-topman Luc Neirynck.

   Maar een groot deel van hen is eraan voor de moeite. Ruim duizend werkwillige gevangenen kwamen vorig jaar zonder werk te zitten. Aftredend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) bezorgde de cijfers schriftelijk aan Open VLD-parlementslid Sabien Lahaye-Battheu.

   Reden van het jobverlies is dat de crisis zich nu ook binnen de gevangenismuren laat voelen. Almaar minder werkgevers trekken naar de gevangenissen om hun werk –bijvoorbeeld het plooien van taartdozen– uit te besteden. In plaats daarvan kloppen ze vlugger aan bij de beschutte werkplaatsen, waar ze geen rekening moeten houden met allerlei speciale veiligheidsmaatregelen.

   Met hun zuurverdiende centen kunnen gevangenen zich niet alleen iets extra’s permitteren in de strafinrichting, zoals sigaretten of de huur van een tv. Ze kunnen er ook hun schulden aan de burgerlijke partijen mee afbetalen.

   #905
   norva
   Deelnemer

    dede,

    Het is inderdaad heel spijtig dat er zo weinig werk is voor de gevangenen. een beetje geld verdienen is nochtans heel belangrijk voor hun zelfbeeld, steeds geld moeten vragen om enkele extraatjes te kopen, die dan nog duurder zijn dan buiten, is voor veel gedetineerden heel moeilijk.
    Als ze dan ook de burgelijke partij beginnen afbetalen, wat nodig is om vrij te komen, wordt het
    helemaal moeilijk. De crisis slaat overal toe, maar een oplossing zou kunnen zijn dat er binnen de gevangenis jobs gecreeerd worden, zoals poetsen, werken in de keuken, herstellingen, schilderwerken enz. die dan toch een beetje realistisch verloond wordt niet zoals nu het geval is met 0,40 cent per uur en als je dan maar enkele uren per week mag werken ….

    Gelukkig kunnen wij hem nu en dan een steuntje geven.

    groeten

   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.