Ga naar de inhoud

Prijs voor ‘Thuisfront’ en ‘Tralies uit de weg’.

Home Forums Familie van gedetineerden Prijs voor ‘Thuisfront’ en ‘Tralies uit de weg’.

 • Auteur
  Berichten
 • #2291
  dede
  Deelnemer

   Kerknet – zondag, 28 juni 2015

   EERSTE HUUB OOSTERHUISPRIJS VOOR ‘TRALIES UIT DE WEG’ EN ‘THUISFRONT’

   BRUGGE (KerkNet) – In ‘De Lier’ in Brugge wordt vandaag de eerste Huub Oosterhuisprijs uitgereikt. De prijs wordt voortaan jaarlijks toegekend door het Huub Oosterhuisfonds, dat ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van de Nederlandse theoloog, dichter en voormalige priester werd opgericht. Het fonds wil met het initiatief een belangwekkende sociaal maatschappelijke organisatie in Nederland en Vlaanderen met een geldbedrag van 7.500 euro bekronen.

   De eerste winnaars zijn ‘Tralies uit de Weg’ en ‘Thuisfront’ uit Vlaanderen. Het project ‘Tralies uit de Weg’ werd in 2000 vanuit de diocesane en interdiocesane diensten voor Gezinspastoraal, in samenwerking met de katholieke aalmoezeniersdienst van de Brugse gevangenis, bij wijze van experiment gestart. Daarbij wordt getracht om mensen van buiten en van binnen de gevangenis met elkaar in contact te brengen. Buitenstaanders krijgen zo zicht op het leven tussen de muren, en gedetineerden ervaren dat zij gewone mensen en volwaardige gesprekspartners zijn. Tegelijk worden vooroordelen afgebouwd. Het project bereikt jaarlijks een honderdtal mensen in en buiten de gevangenis. Het vond intussen ook in andere gevangenissen en andere bisdommen navolging.

   ‘Thuisfront’ loopt voorlopig alleen in Brugge, maar start vanaf september 2015 ook in Ieper. Hier wordt getracht om familie en vrienden van gevangenen een hart onder de riem te steken. Daarbij wordt door vrijwilligers zes keer per jaar een tent aan de ingang van de gevangenis geplaatst. Daar kunnen familie en vrienden van gevangenen even op verhaal komen, een kopje koffie of drankje consumeren, vooraleer ze in de gevangenis op bezoek gaan. Bij hun vertrek krijgen zij een attentie aangeboden met een bemoedigende tekst in vier talen. Telkens wordt een driehonderdtal attenties uitgereikt.
   Sinds drie jaar bestaat er ook een ‘Thuisfrontschakel’ – een gespreksgroep voor naastbestaanden: partners en familieleden van gedetineerden. Zij kunnen elkaar daar op geregelde tijdstippen ontmoeten om met elkaar in gesprek te gaan over hun ervaringen, om hun zorgen en vragen te delen en elkaar zo proberen tot steun te zijn.
   Voor meer informatie: zie http://www.traliesuitdeweg.be en http://www.thuisfront.be

  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.