Ga naar de inhoud

psd merksplas

Home Forums Familie van gedetineerden psd merksplas

 • Auteur
  Berichten
 • #1500
  De Bonte
  Deelnemer

   wie heeft er nog problemen met psd (werking,houding) van merksplas?wat kan er tegen gedaan worden?

   #1559
   LLB
   Deelnemer

    Hoi Pascale,

    Ik vrees dat je hier niets tegen kunt doen.
    Er is ooit een website opgericht om getuigenissen te verzamelen van alle pesterijen en beroepsfouten door PSD-en in heel België, maar deze bestaat intussen niet meer, en ik betwijfel of er ooit effectief iets is gedaan met deze getuigenissen.

    In Merksplas is het echter niet enkel de PSD die niet deugd, maar heel die gevangenis staat krom van de wanpraktijken.
    Mijn vriend heeft er 5 weken verbleven, wat hij daar gezien en gehoord heeft, gaat compleet tegen de mensenrechten in.
    Het probleem is dat je niets kunt bewijzen en dat het woord van 100 gedetineerden nog steeds minder waard is dan dat van 1 cipier.

    Ik ontplof ook als ik eraan denk, hoor! Het is zo onrechtvaardig, het zou gewoon niet mogen, maar je staat compleet machteloos en dat maakt het alleen nog frustrerender.

    Wij hadden al snel door dat er toch niks aan te doen was, dat klachtenbriefjes gewoon genegeerd werden en dat gedetineerden die zo’n briefjes schreven, het slachtoffer werden van subtiele pesterijen van de cipiers. Omdat het bij ons maar een korte periode was, hebben we ons er dan maar gewoon bij neergelegd, het ondergaan, en afgeteld, en eigenlijk doet (bijna) iedereen dat vanaf een gegeven punt, omdat het niet anders kan…

    Sterkte! Don’t let the system get you down!

    #1564
    De Bonte
    Deelnemer

     Dit moet echt stoppen ni moeilijk dat de gevangenissen overvol zitten!!Ik laat het hier ni bij zene die van psd zijn laatste woorden zal u klote zo veel ik kan??!!het ga er echt over en ja das waar wat gezegd maar da kan ni blijven duren iemand moet dit stoppen! normaal is mijn man zijn vi 5/2 maar geen datum voor surb totaal niks dit is nog ni alles maar heb ook stappen ondernomen geschreven naar commisie van toezicht,hoge raad van justitie,minster van justitie (in de hoop dat deze er wel iets aan doen)en nog andere als er nu niks ga gebeuren zal ik nog verder gaan want iedereen mag da nu wel is weten hoe het daar aan toe ga!!!niet moeilijk dat gedetineerde al is en chef kloppen de reden hoe dat kwam word nooit echt gezegd .maar kweet staan niet alleen
     bedankt voor u reactie en dat je toch nog ff terug kijkt al is die verschrikkelijke peroide voor u al voorbij

     #1565
     LLB
     Deelnemer

      Hoi Pascale,

      Eerlijk gezegd ben ik pas gisteren echt gebruik gaan maken van dit forum.
      Had me destijds aangemeld op de dag dat mijn vriend opgepakt was, omdat ik behoefte had aan informatie en lotgenoten, maar heb hier in heel de periode dat hij vastzat niets durven posten omdat ik niemand tot last wou zijn. Stom hé 🙂
      Intussen is hij al 5 maanden vrij en is hij het precies al weer vergeten, maar ik ontdek regelmatig nog dat het toch nen hardere indruk op mij heeft nagelaten dan dak soms wil toegeven, dus op deze manier verplicht ik mezelf om daar terug aan te denken ipv alles te verdringen.

      En inderdaad, Merksplas staat er voor gekend da ze iedereen zo lang mogelijk binnenhouden en op één of andere manier kan da zomaar. Das precies alsof dat die gevangenis nen onafhankelijke staat is waar ze hun eigen wetten mogen toepassen, echt ziek!
      De laatste nacht da mijne vriend vastzat, heb ik geen oog dichtgedaan, ‘k was echt paranoia da ze toch nog iets gingen uitvinden om hem daar te houden. Maar wij hebben dikke chance gehad op da vlak, da was een korte straf dus correctionele. ‘k Heb da dikwijls horen zeggen zenne “zodra ge hier de surb aan u broek hebt, zitte dik in de shit” en inderdaad veel mannen die al vér voorbij hun vi datum zaten en gewoon nog van niks wisten.
      Naar’t schijnt (k weet ni of het waar is) zou het supervaak gebeuren dat ze op het laatste moment ineens zeggen van “wij vinden u nog niet klaar om terug in de maatschappij te integreren, er zal eerst therapie moeten opgestart worden” en da ge dan nen therapeut toegewezen krijgt die ne superlange wachtlijst heeft. Den truc is dus, om hen voor te zijn en naar Jan Van den Eeden te bellen. Da is ne systeemtherapeut die intussen zijne weg wel wa kent in Merksplas en u dus ni op ne wachtlijst zet. Die vraag wel 40euro per sessie, maar als ge geen therapie nodig hebt, maar gewoon da stempelke, dan is 1 sessie voldoende é 😉
      Ik moet toegeven dak da ergens ook altijd wel een raar verhaal heb gevonden, ‘t kan dus best zijn dat da allemaal een fabelke is waar die Jan stinkend rijk van wordt, maar langs den andere kant, gebeuren daar zoveel dingen die ge ni voor mogelijk zou achten, dus op den duur verschiet ge van niks nimeer.
      Dus ik kan ni beloven da het ga helpen, maar als ge 40 euro kunt missen zonder honger te lijden, is’t misschien wel het proberen waard. Dit is zijn nr: 0496 04 90 54

      Die brieven naar de commissie van toezicht, hoge raad van justitie en ministerie van justitie, heb je die allemaal aangetekend verstuurd?
      Niet dat dat echt veel belang zal hebben voor jullie situatie op dit moment, maar als er dan vroeg of laat koppen moeten rollen voor alle wantoestanden die daar al jaren bezig zijn, kunnen ze tenminste ni zeggen da ze van niks wisten.
      En inderdaad, ik ben gene voorstander van geweld, maar sommige van die mannen vragen der echt om.

      #1566
      Anoniem

       Beste Dames,

       Ben geïnteresseerd in deze zaak. Kunnen jullie wat meer details geven over de wantoestanden in Merksplas.
       Ik ken een volksvertegenwoordiger die misschien iets zou kunnen ondernemen.
       Wacht met spanning.

       Avelivloms

       #1567
       LLB
       Deelnemer

        Beste,

        Ik denk dat onze voorgaande posts reeds een vrij realistisch beeld weergeven van de gebruikelijke gang van zaken in Merksplas.
        Mijn vriend heeft er ook maar 5 weken verbleven dus ik kan je niet zo heel veel vertellen, maar dit zijn enkele voorbeelden van zaken die er tijdens zijn verblijf zijn voorgekomen:
        – Tijdens één van zijn eerste dagen heeft hij een brief geschreven aan de commissie van toezicht om aan te kaarten dat zijn proces geboycot is geweest door zijn overplaatsing. Hij heeft eerst een week in Antwerpen verbleven maar had verzet aangetekend tegen zijn vonnis (veroordeling bij verstek). Maandagavond ging zijn advocaat langskomen om de zaak nog even te bespreken want dinsdag moest hij voorkomen. Maandagmiddag hebben ze hem overgeplaatst zonder dat hij zijn advocaat hiervan op de hoogte mocht brengen. Deze stond dus ‘s avonds in Antwerpen, kreeg daar te horen dat zijn cliënt daar niet meer was maar dat ze niet konden zeggen waar hij wél was, dus dat ze elkaar wel gewoon dinsdag op de rechtbank zouden zien.
        Zijn klacht had dus geen rechtstreeks verband met Merksplas of één van de personeelsleden daar, maar een paar uur voordat hij deze brief schreef, had hij woorden gehad met één van de cipiers en vermoedelijk dacht zij dat de klacht over haar ging, want de eerstvolgende keer dat ik op bezoek kwam, had zij toezicht en is ze “vergeten” door te geven dat er bezoek was voor mijn vriend, waardoor hij dus niet uit zijn cel werd gehaald. Uiteindelijk hebben we elkaar hooguit een half uurtje kunnen zien, nadat ik DRIE keer heb gevraagd of er geen vergissing was gebeurd.
        – Dat gedetineerden zich vaak moeten uitkleden na het bezoek om te controleren dat ze niets binnensmokkelen, begrijp ik volkomen, maar zijn hier geen bepaalde richtlijnen aan verbonden die bepalen wat onder de term “controle” valt, en vanaf welk punt men over intimidatie kan spreken?
        Mijn vriend heeft zich ooit moeten uitkleden in het bijzijn van ACHT cipiers. De reden dat ze hiervoor opgaven, was “verdacht lang fysiek contact tijdens het bezoek”… ja hallo, ik ben ook geen ijskast é :p
        Tot zover de machtsspelletjes, ik kan nog wel wat voorbeelden bedenken maar dan wordt dit een boek…

        Waar ik het hardst van geschrokken ben, is het gebrek aan hygiëne en medische verzorging:
        – Op Celblok (de gang waar alle “nieuwe” gedetineerden gedurende hun eerste weken verblijven) is er geen sanitair of stromend water op de cellen. Elke gedetineerde heeft een soort “emmer” die ze als wc kunnen gebruiken en die 2 keer per dag kan worden leeggemaakt.
        – Mijn vriend heeft daar iemand gekend die, hoogstwaarschijnlijk door het gebrek aan hygiëne, een teelbalontsteking heeft opgelopen. Toen hij zei dat hij DRINGEND een dokter nodig had en de ernst van het probleem meldde, hebben ze dit toch nog 3 dagen laten aanslepen. Na een bezoekje van de dokter, kreeg hij medicatie, maar die had geen effect en het werd alleen maar erger. Hij is dit blijven melden, met de duidelijke boodschap dat hij naar het ziekenhuis wou want dat hij zich echt zorgen maakte. Hier hebben ze dan nog eens een week mee gewacht. In het ziekenhuis wisten ze naar het schijnt niet wat ze zagen! Ze hebben zonder aarzelen gekozen voor een onmiddellijke amputatie van de teelbal…
        Deze man heeft hier wel een klacht voor ingediend en volgens zijn advocaat zou hij hier een fixe schadevergoeding voor kunnen eisen, maar ik weet niet hoe dit afgelopen is.
        Het had hoe dan ook vermeden kunnen worden!
        – Ongeveer een week voor zijn vrijlating, werd mijn vriend overgeplaatst naar een andere afdeling, waar ze met 16 op een zaal sliepen (daar waren gelukkig wel wc’s). Daar bleek het de normaalste zaak van de wereld te zijn dat de gedetineerden ‘s avonds een Seroquel konden vragen bij wijze van slaapmedicatie. Ik werk zelf in de psychiatrie, dus ik kan met 100% zekerheid zeggen dat dit illegaal én gevaarlijk is. Eerst en vooral is het verkopen of weggeven van voorgeschreven medicatie een strafbaar feit en terecht in dit geval! Seroquel is geen slaapmedicatie, maar een atypisch antipsychoticum, foutief of onnodig gebruik hiervan kan enorme gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zowel op fysiek als op psychisch vlak.
        – De avond vooraleer mijn vriend naar huis mocht komen, kreeg één van zijn celgenoten (een man van 70 jaar) plotse pijn in de borststreek. Cipier geroepen die niets anders wist te zeggen dan “ja, der is niks dak ik kan doen op deze moment zenne” en terug weg was. Een aantal andere gasten hebben hem achteraf nog een paar keer geroepen en gevraagd om een dokter of ambulance te bellen maar telkens zonder resultaat. Het is er uiteindelijk op uitgedraaid dat de cipiers hen volledig negeerden, en dat de gasten zelf maar de hele nacht zijn wakker gebleven voor het geval er gereanimeerd zou moeten worden.
        Tegen de ochtend voelde de man zich iets beter, hoe het er nu mee is, weet ik helaas niet.

        #1569
        De Bonte
        Deelnemer

         ik kan er eigenlijk wel veel over vertellen kweet ni met wat ik 1 moet beginnen .
         ik heb geweten dat er en gedetineerde en hartaanval kreeg dat zijn celgenoot cipier riep want die bleven weg na 30min kwamen ze pas helaas te laat die jongen was 30jaar!tijdens dat we naar bezoek zaal gaan worde de doodskist in lijkwagen gelegd dit terwijl ook kinderen dit zien ook mijn jongste dochter van 12 heeft dit gezien en ga ni graag meer mee ze wil haar papa thuis!hygienis is daar totaal ni ge word daar wij ook als bezoekers behandeld als stront als ik het zo mag zeggen er zitte er wel goe tussen maar echt ni veel.dan psd die ipv meewerkt tegenwerkt mijn man zijn vi is normaal 5/2 nog steeds geen surb datum van november heeft mijn man al toestemming gegeven voor zijn dossier doortesturen naar ufc voor begleiding nog steeds niks!de advocaat heeft mij aangeraden er zelf voor te zorgen heb om 17u en afspraak hoop dat het in orde komt dan hebben we alles wat hij moest hebben (voorwaarden voor vrij te komen)maar dan is nog steeds probleem psd ik heb klacht neergelegd want die heeft naar de werkgever gebeld waar mijn man moest gaan soliciteren en heeft hem daar tegen goe zwart gemaakt denk niet dat correct is he kan nog uren vertellen over de toestand daar ik wil maar dat het stopt en ben niet alleen woensdag als ik sta te w8 om in te schrijven hoor ik al de andere verhaalle ook steeds hetzelfde psd cipiers directie enzo als je op prisoners.be ga zie vraagt zelfs en gedetineerde voor hulp dat die wantoestanden ophouden dus…

         #1573
         Chantal
         Deelnemer

          hoi;

          Over merksplas heb ik ook al veel klachten gehoord een beetje verder in hoogstraten is het al geen haar beter ik heb alles geprobeerd maar niks aan te doen vriend kreeg zijn medicatie niet want twas ne komediant volgens die dokter daar dan heb ik zelf een verslag van huisdokter en specialist gefaxt nog steeds geen medicatie toen heb ik met de directie gebeld en hen voor de keuze gesteld ofwel werd met zijn medische toestand rekening gehouden of ik zou een vriendin van mij bij gazet van antwerpen eens een artikel laten schrijven toen was alles op een halve dag geregeld zelfs zijn verlof werd ineens wel goedgekeurd.Zijn dossier waar ze al 6maanden op aan het wachten waren was binnen dus konden ze met zijn reclassering beginnen. Waar ze geen kl*te voor doen dus heb zelf zijn begeleiding en dergelijke in orde gemaakt of hij had niks voor de SURB,want uitgangen waren geweigerd.Mijn vriend zijn SURB was ook wel veel later dan zijn VI je weet het ongeveer een week op voorhand waneer dat zal zijn. Is er al een maatschappelijke enquete geweest bij jou want dat gebeurd normaal gezien ook eerst nog voor de SURB. Ik kan wel blijven doorgaan met verhalen en klachten echt SCHANDALIG

          #1580
          De Bonte
          Deelnemer

           hoop dat er eindelijk eens iemand iets aan doen want tga echt te ver!als je iets moet wete laat gerust weten wil dat dit stopt wil gerust helpen grtz

           #1581
           Anoniem

            Goed Pascale, kies er om te beginnen een flagrant geval van misbruik uit. Schrijf daar een tekst over en zet hem hier op het forum. Ik kan dan beginnen met de voorbereiding van actie. Ik zal de tekst dan bezorgen aan een parlementslid.

            #1584
            Anoniem

             De gevangenen moeten met hun klachten schrijven naar de Federale ombudsman:

             federale Ombudsman, Hertogsstraat 43 – 1000 Brussel

             En de klacht zal zeer ernstig onderzocht worden.

             Doen !

             #1586
             Meisje_80
             Deelnemer

              Hallo Avelivloms

              Zou ik je eens prive kunnen contacteren via een emailadres ofzo? Het heeft niks met Merksplas te maken maar met wat mijn vriend van mij pas heeft meegemaakt in een andere gevangenis.

              Alvast bedankt!

              Mvg

              #1587
              Anoniem

               Je kan me contacteren via:

               XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

               Je mails zijn welkom

               Avelivloms

               #1739
               Pimmeke
               Deelnemer

                Hallo,

                Ik heb ook problemen met een psychologe van de PSD van Hoogstraten.
                Mijn vriend is daar terecht gekomen na een onterechte veroordeling, gebaseerd op zijn verleden.
                Voor zijn verlofaanvraag moest hij een persoonlijkheidstest ondergaan.
                De psychologe van de PSD heeft die test met hem besproken en concludeerde daaruit dat er veel boosheid in hem zat.
                Hij vroeg haar of ze dit verwonderlijk vond gezien de situatie.
                Zij viel onmiddellijk aan en zei dat hij wel schuldig was en dat zolang hij ontkende zij niet met hem kon werken.
                toen hij dan vroeg of zij dan verwachtte dat hij iets ging moest bekennen dat hij niet had gedaan, zei ze koudweg dat ze niets verwachtte maar dat hij de gevolgen ging dragen.
                Zij had al een heel verhaal klaar waarom hij die zogenaamde feiten zou gepleegd hebben, en toen hij zei dat daar niets van klopte, zei ze dat zijn houding haar niet aanstond. Ze zei ook dat mensen die hun feiten niet toegeven, geen verlof moeten hebben want dat die toch niet aan hun reclassering moeten werken want die hebben geen recht op vervroegde vrijlating.
                Als kers op de taart zei ze ook dat zolang hij niet toegaf zij negatief zou blijven adviseren.
                Zij heeft mijn vriend 1 keer gezien op een heel jaar tijd.
                Elke keer dat hij zegt dat hij niets misdaan heeft, zegt ze dat zijn houding haar niet aanstaat.
                Het is bekennen of blijven zitten.
                Wij zijn echt niet van plan om aan zulke intimidatie gevolg te geven, maar kan iemand ons zeggen wat we hiertegen kunnen doen, hoe we dit moeten aanpakken, want dit is toch ronduit schandalig, een psychologe onwaardig ?

                #1742
                Anoniem

                 Pimmeke, bedankt voor je reactie onder een andere post.
                 Over deze zaak. De wet stelt niet als voorwaarde voor penitentiair verlof dat men moet bekennen. Een PSD kan die voorwaarde niet toevoegen aan de wet. Ik raad je vriend aan over dat gedrag van de PSD zijn beklag te maken:
                 1° bij de directeur
                 2° bij de commissie van toezicht
                 3° bij de strafuitvoeringsrechtbank met een verzoekschrift.
                 Ik ben jurist en wil je daarbij helpen.
                 Je kan me mailen op:
                 XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
                 Groetjs,
                 Avelivloms (zie e-mailadres)

                • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.