Ga naar de inhoud

straks nog meer repressie..?

Home Forums Familie van gedetineerden straks nog meer repressie..?

 • Auteur
  Berichten
 • #478
  dede
  Deelnemer

   ‘Inhumaan gevangeniswezen ombuigen’

   Gevangenisaalmoezeniers bezorgd over repressie

   ANTWERPEN (RKnieuws.net, 11 augustus 2009) – Het ziet ernaar uit dat de recente reeks ontsnappingen uit de gevangenissen zal uitmonden in nog meer repressie. Dat stelt het christelijk opinieweekblad Tertio in zijn nummer dat morgen/woensdag verschijnt.

   Het weekblad haalt Mark De Vos, katholieke hoofdaalmoezenier in de Belgische gevangenissen, aan die stelt dat de gevangenen beseffen dat zijzelf de grootste slachtoffers dreigen te worden van de ontsnappingen. Tertio haalt ook Gaby Demeulenaere, de adjunct-hoofaalmoezenier aan, die aanvoert dat de roep naar meer repressie diep in de samenleving is geworteld.

   “Als we willen dat gevangenen een ommekeer maken, heeft de samenleving geen andere keuze dan daarin te investeren. Omdat de meesten die stap niet alleen aankunnen, hebben zij de steun en de hulp van velen nodig. Wij moeten de gevangenen nieuwe kansen geven en hen materieel en spiritueel voorbereiden op een terugkeer naar de maatschappij. Dat blijft de uitdaging waarvoor we staan”, aldus Demeulenaere.

   Nazorg moet deur openen voor nieuwe leven

   “We hebben niet zozeer nood aan netten boven gevangenissen en zwaar bewaakte gerechtshoven, maar moeten het deels inhumane gevangeniswezen ombuigen. Dat kan door meer alternatieve straffen uit te spreken, terwijl de nazorg de deur moet openen voor een nieuw leven voor de ex-gedetineerden. Sinds de affaire-Dutroux vindt een striktere opvolging plaats van de voorwaarden voor de voorwaardelijke invrijheidstelling. En in een reactie op de vervroegde vrijlatingen van vele gevangenen – als gevolg van de overbevolking van de gevangenissen – spreken veel rechters de maximumstraffen uit. De trend naar een harder justitiebeleid is onloochenbaar. En de voorbije weken zwol, naar aanleiding van drie spectaculaire ontsnappingen, de roep naar meer investeringen in veiligheid en beveiliging van de gevangenissen en de gerechtshoven nog aan. Toch werkt meer repressie alleen maar meer criminaliteit in de hand”, aldus Tertio-redacteur Koenraad De Wolf. (tb)

  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.