Ga naar de inhoud

Veel goeie moed voor het nieuwe schooljaar!

Home Forums Familie van gedetineerden Veel goeie moed voor het nieuwe schooljaar!

 • Auteur
  Berichten
 • #2388
  dede
  Deelnemer

   Voor alle ouders en grootouders, binnen en buiten de gevangenis: een tekst over het grote belang van ‘er te zijn’ voor jullie (klein)kinderen, van dichtbij of van veraf… En vooral: om jullie goeie moed te wensen bij het begin van het nieuwe schooljaar…

   In haar “Logboek van een onbarmhartig jaar”, geschreven na het overlijden van haar (tweede) man en D66-coryfee Hans van Mierlo, citeert Connie Palmen de afscheidswoorden van zijn dochter Marie:

   “In het Vondelpark is een speelplaats voor kleine kinderen. Omringd door heggen is er een zandbak en daarnaast staan wat klimrekken. Een is rond en best hoog. Om de zandbak staan toestellen heen, en allemaal groene bankjes. En op die bankjes zitten moeders en een paar vaders. De moeders en vaders lezen de krant, praten met elkaar of kijken wat.
   De kinderen spelen en scharrelen rond, soms alleen, soms met elkaar. Sommigen zitten eindeloos taartjes te bakken op de rand van de zandbak, anderen rennen, klimmen en klauteren. Allemaal onderzoeken ze, op hun eigen manier. Ze doen dat in de wetenschap dat moeder of vader achter hen zit. Als er iets eng is, iets niet lukt, als er gevallen is of honger dreigt, dan gaan ze naar het bankje. Dan is er een aai, een koekje, een bemoediging of geruststelling. Maar ook als de kindjes trots zijn, iets moois zien of doen is het bankje belangrijk. Dan wordt er meegekeken, bewonderd. Als er geen moeder of vader op dat bankje zat dan was het minder leuk om taartjes te bakken, te eng om hoog te klimmen. De wereld kan ten volle ontdekt worden omdat er iemand voor ze op het bankje zit.

   In de pubertijd vindt, op meerdere fronten, een herhaling van de peutertijd plaats en spelen de bankjes weer een rol. De puber wil de wereld in, ontdekken, experimenteren. Mooie taartjes bakken en hoog klimmen, maar dan anders. Hij wil dat natuurlijk doen zonder zijn ouders, maar ze moeten wel op het bankje zitten. Ik stapte de wereld in, scharrelde er rond en was dan weer even thuis. Voor een aai, wat bewondering, geruststelling en soms voor advies.”

  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.