Ga naar de inhoud

verbeurd verklaring

Home Forums Familie van gedetineerden verbeurd verklaring

 • Auteur
  Berichten
 • #1459

  🙂 Dag allemaal,weten jullie het antwoord misschien op een paar vraagjes mijn zoon is gisteren veroordeelt tot 4 jaar gevangenis straf een verbeurdverklaring en tien jaar ontzet uit zijn burgerrechten mijn vraag is nu wat houd dat in verbeurdverklaring en tien jaar ontzet uit zijn burgerrechten en moet hij ook daadwerkelijk 4 jaar zitten of kan hij op penitair verlof komen hij zit al 8 maand in voorhechtenis bedankt alvast voor jullie reactiesen de support die ik op thuisfront heb gevonden:dry: :dry: Ingrid

  #1461

  Beste Ingrid,

  Bij deze wat meer informatie rond de veroordeling van je zoon.

  Je zoon heeft een straf van 4 jaar opgelopen. In principe kan hij vanaf 1/3e (en dat is na ongeveer een jaar en drie maanden) een voorwaardelijke invrijheidsstelling (VI) aanvragen. Als het gaat om recidive (herhaling van de feiten) wordt dit 2/3e.

  Penitentiair verlof kan een jaar voor je VI aangevraagd worden. Om te weten welke modaliteiten hij kan aanvragen (vb. uitgangsvergunning, penitentiair verlof, …) en aan wat hij daarvoor moet voldoen, contacteert hij best de psycho-sociale dienst van de gevangenis (PSD).

  Onthoudt wel dat alles wat een veroordeelde kan aanvragen, een gunst is en geen recht. Een aanvraag kan om bepaalde redenen steeds worden afgewezen, waardoor hij misschien toch zijn volledige straf moet uitzitten.

  Een verbeurdverklaring is een beslissing van een rechter (bijkomende straf) die het eigendomsrecht over een aantal zaken die verband houden met het misdrijf, aan de veroordeelde ontneemt. vb. het in beslag nemen van drugsgeld.

  Onzetting uit je burgerrechten is ook een bijkomende straf opgelegd door de rechter. Bij de veroordeelde wordt dan het recht ontnomen om bepaalde burgerlijke en/of politieke rechten uit te oefenen. Vb. de veroordeelde mag de komende 10 jaar niet meer stemmen, hij mag een aantal functies/jobs niet uitoefenen, …

  Ingrid, als je nog vragen hebt of een verduidelijking wenst, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

  Met vriendelijke groet,

  Bervoet Maaike
  CAW Regio Brugge – Justitieel Welzijnswerk Buitendienst
  Refugestraat 1
  8200 Sint-Andries
  050 31 01 07 jww@cawregiobrugge.be

 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.