Ga naar de inhoud

Wanpraktijken gevangenis Vorst

Home Forums Familie van gedetineerden Wanpraktijken gevangenis Vorst

 • Auteur
  Berichten
 • #1849
  warriormom
  Deelnemer

   Mijn zoon is geïnterneerd in de gevangenis van Vorst.

   In die twee maanden dat hij daar zit loopt alles fout: rapportbriefjes worden “verloren”, kantine “vergeten”, telefoon “vergeten”, telefoonkaart “per vergissing” geannuleerd, 7 aanvragen ongestoord bezoek “verloren”, medicatie voorgeschreven door de specialist in de gevangenis van St Gillis wordt steeds weer “vergeten” (2 maanden zonder behandeling van een ernstige oorontsteking hebben er toe geleid dat hij nu in 1 oor volledig doof is), activiteiten, oops “vergeten” te roepen, enz…

   Na twee maand detentie zonder enige uitleg over het waarom hij aangehouden werd, kwam hij gisteren voor de CBM.
   Noch hij, noch de advokaat kregen een officieel bericht voor de zitting, we hebben het gewoon per puur toeval via via vernomen. Wanneer dan de advokaat 3 dagen voor de zitting het dossier wil gaan raadplegen in de gevangenis wordt hem de toegang geweigerd. Het is pas enkele uren later, na tussenkomst van de directie dat hij eindelijk een onvolledig dossier kan inkijken. Daarna wordt hem geweigerd om met mijn zoon te overleggen.

   Mijn zoon spreekt geen Frans, maar omdat wij in Waals Brabant wonen is de volledige procedure in het Frans. De CBM weigert een tolk ter beschikking te stellen, dus had ik zelf een tolk ingehuurd. Verloren moeite want de gevangenis weigert de tolk binnen te laten. Wanneer wij de opmerking maakten dat het recht op een tolk opgenomen is in de wet kregen we voor de zoveelste keer hetzelfde antwoord “de wet is op ons niet van toepassing”.

   Hetzelfde scenario voor de psycholoog. Mijn zoon had een psychiatrische instelling aangeschreven met het oog op een eventuele opname. De instelling gaf een positief antwoord mist een voorafgaand gesprek met de psycholoog. Wanneer de psycholoog zich aanmelde in de gevangenis werd hem, ondanks schriftelijke toestemming van de directie, de toegang geweigerd.

   Ik heb vandaag ook vernomen dat de kledij die ik met toestemming van de directie had afgegeven voor de zitting “verloren” is. Kan men zich effe voorstellen in welke staat hij voor de CBM verschenen is: 2 maanden niet kunnen douchen of haar kunnen wassen wegens die nog steeds onbehandelde oorontsteking, gescheurde gevangeniskledij…

   En dan hebben we het nog niet gehad over de bezoekregeling in Vorst. 1 bezoek aan tafel per week blijft toch wel heel ver verwijderd van wat de wet voorschrijft. Maar ja, de gevangenis van Vorst staat nu eenmaal boven de wet.

   Ik ben die situatie meer dan kotsbeu. Klacht indienen haalt niets uit, het maakt het alleen maar erger. En ik die dacht dat wij in een rechtstaat leefden, ben weer een illusie armer.

   #1850
   Anoniem

    Als gij geen klacht durft indienen, dan is dat zeer spijtig.
    Dan ben je in feite laf.
    Zo denk ik erover.
    Tegen een aantal dingen zou de advocaat zelf aktie moeten ondernemen, bijvoorbeeld tegen het feit dat hij zijn cliënt niet mocht zien. Daar zou hij een halszaak moeten van maken.
    De advocaat speelt zijn rol niet, vervang hem. En kom nu weer niet af met een zielige reden waarom dat niet kan.
    Dat je zoon niet weet waarom hij opgesloten zit is ofwel een dikke vette leugen van je, of het bewijs dat we in een dictatuur leven. Ik denk het eerste hoor!
    Hou op met te janken als een vod en doe iets!

    #1851
    warriormom
    Deelnemer

     Je trekt daar een aantal conclusies die nergens op slaan.
     Blijf maar in je mooie sprookjes geloven en anderen uitschelden. Bravo!!! Of werk je misschien in Vorst?

     #1853

     Beste Warriormom,

     Heb je al eens contact gehad met onze collega’s van Justitieel Welzijnswerk? Bij hen kan je terecht wanneer je vragen hebt, advies wenst of nood hebt aan een ondersteunend gesprek. Tevens kunnen zij, samen met jou, een aantal van die gebeurtenissen bespreken en signaleren.

     Voor wat betreft de gevangenis van Vorst, kan je terecht bij Justitieel Welzijnswerk Brussel.

     http://www.archipel.be/Waarvoorkanjebijonsterecht/JustitieelWelzijnswerk/tabid/1735/Default.aspx

     Adres: Antwerpselaan 34 – 1000 Brussel
     tel. 02-502 66 00
     jww@archipel.be

     Indien je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact met me op te nemen.

     Met vriendelijke groet,

     Maaike Bervoet
     Team Justitieel Welzijnswerk Buitendienst-OO, CAW Regio Brugge
     Refugestraat 1
     8200 Brugge – Sint-Andries
     Tel. 050 31 01 07
     Fax. 050 31 76 89
     maaikebervoet@cawregiobrugge.be

     #1861
     Sarah
     Deelnemer

      wat erg om dat te lezen, Warriormom! Ik hoop dat het inmiddels beter met je zoon gaat… Schandalig hoe ze mensen behandelen soms.

      #2011
      pseudo
      Deelnemer

       beste,

       ik lees hier net jullie tafferelen, echt belachelijk.
       ik kan u verzekeren dat geen enkel verzoek van een gedetineerde kwijt geraak, dat de avocaat van deze alijd op de hoogte wordt gebacht, dat is de wet.
       ik zou echt niet weten waar al die informatie vandaan komt?
       stop met klagen, ze zitten daar ook niet voor niets.
       iemand daar werkt…….

       #2012
       pseudo
       Deelnemer

        ik werk er wel,

        janken en huilen maak niets uit.
        tenslotte ze zitten daar ook niet voor niets hé.
        allez succes ermee.

        #2013
        joke
        Deelnemer

         Ik lees hier da die mens geinterneerd is, groot verschil met gedetineerd hé. Mss weet hij gewoon zelf maar half wa hij aanvraagt enz…
         Tegen da ze u interneren is er toch wel een teken da er iets nie klopt hé in da koppeke. En voor alle duidelijkheid, ik wil hier zeker geen verwijten smijten hé mvg

        • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.