Meteen naar de inhoud

warriormom

Aangemaakte reacties

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)
 • Auteur
  Berichten
 • In reactie op: geïnterneerd #1895
  warriormom
  Deelnemer

   Die reaktie is totaal misplaatst. Heb je misschien die zin overgeslagen waarin staat dat zijn schuld niet eens bewezen werd? Al een keertje nagedacht over de hel om onschuldig in de gevangenis te zitten?
   Je kan deze persoon niet straffen om wat anderen jou hebben aangedaan.

   In reactie op: Alloo in de Gevangenis #1894
   warriormom
   Deelnemer

    Ik ken de gevangenis vn Leuven niet en heb ook geen VTM maar ik kan je verzekeren dat gevangenen zeker geen luxeleventje leiden (eerder lijden dan leiden). Alles wat je daar opnoemt, TV, zelf vlees bakken, enz.. heeft een prijskaartje. De buitenwereld blijkt mar al te vaak te denken dat de gevanenen dit allemaal krijgen. Niets van. TV moet gehuurd worden, alles wat de gevangene in de kantine koopt kost meer dan in de winkel. Met het loon dat ze kunnen verdienen kunnen ze niet echt veel kopen en ze hangen dan ook dikwijls af van financiële hulp van familie.

    Wat jou overkomen is is heel erg en ik kan me best voorstellen dat je bitter bent. Maar alle gedetineerden over een kam scheren is ook niet de oplossing. Als je ziet dat iemand 20 jaar geïnterneerd wordt in de psychiatrische annex van een gevangenis omdat hij een fiets of een T-shirt gestolen heeft, dan wordt het al snel duidelijk dat niet iedereen die in de gevangenis zit daar ook echt thuishoort.

    Als men de graad van beschaving van een land kan meten aan de manier waarop gedetineerden behandeld worden, dan blijft België een ontwikkelingsland. Maar als je echt denkt dat gevangenen een luxeleventje leiden, ga gerust enkele maanden doorbrengen in Berkendaal, dan kan je zelf ondervinden hoet goed het leven daar is.

    Dit moest er ook effe uit.

    In reactie op: Wanpraktijken gevangenis Vorst #1851
    warriormom
    Deelnemer

     Je trekt daar een aantal conclusies die nergens op slaan.
     Blijf maar in je mooie sprookjes geloven en anderen uitschelden. Bravo!!! Of werk je misschien in Vorst?

     In reactie op: bezoekrecht bij voorhechtenis #1845
     warriormom
     Deelnemer

      Volgens de wet:
      Art. 58. § 1. Behoudens de door de wet bepaalde uitzonderingen hebben de verdachten het recht om dagelijks bezoek te ontvangen.
      § 2. Behoudens de door de wet bepaalde uitzonderingen hebben de overige gedetineerden recht op minimum drie bezoeken per week, gespreid over drie dagen, waarvan op zijn minst een dag in het weekend en de woensdagnamiddag.
      § 3. De duur van een bezoek is minimum één uur.

      Jammer genoeg zijn er veel gevangenissen die de wet aan hun laars lappen.

      In reactie op: Zoon #1001
      warriormom
      Deelnemer

       Ik herken het probleem maar al te goed, het lijkt wel alsof je het gedrag van mijn zoon beschrijft. Ik veronderstel dat hij in voorarrest zit. In principe kan iemand met een geestesziekte zoasl de wet het omschrijft niet veroordeeld worden, enkel geïnterneerd. Jammer genoeg is het in de praktijk zo dat een geinterneerde jarenlang in de gevangenis blijft zitten zonder enige behandeling of begeleiding. Een psychiatrisch ziekenhuis is ook niet de gepaste plaats om een borderliner te behandelen.
       Een goede oplossing zou een voorwaardelijke invrijheidsstelling zijn met als voorwaarde dat hij zich laat behandelen. Jammer genoeg is die kans klein.
       Het is jammer dat de rechtbank over het algemeen de slechts mogelijke beslissing neemt. Internering maakt de situatie alleen erger, terwijl een goede residentiële behandeling voor drugs en alcohol, gevolgd door gedragstherapie het meeste kans op slagen biedt.
       Ik heb de lijdensweg van een internering zelf beleefd en het maakt de situatie alleen nog erger.
       Ik denk dat de enige oplossing dan is om hem zo snel mogelijk uit de gevangenis te krijgen en daarna naar de vrederechter te stappen voor een gedwongen behandeling als hij blijft weigeren. Een combinatie van antipsychotica en gedragstherapie is het enige waarmee mijn zoon het beter doet.

       Ik wens je alvast heel veel sterkte.

       In reactie op: Wat denken jullie hierover? Reacties graag! #467
       warriormom
       Deelnemer

        Ik lees regelmatig de verslagen van de commissie justitie. Wat je daar soms te lezen krijgt tart alle verbeelding. Zo beweerde een commissielid zelfs dat er al lang geen mensen meer geinterneerd worden.

        Een dialoog uit de commissievergadering van 1 april:

        “Raf Terwingen (CD&V): Mevrouw de voorzitter, mijnheer de
        minister, blijkbaar experimenteren steeds meer jongeren met het
        product GBL of gamma butyrolacytone. Hoe experimenteren zij met
        voornoemd product? Met GBL kan blijkbaar GHB worden gemaakt.
        Dat weet u waarschijnlijk wel.
        14.02 Minister Stefaan De Clerck: Op het einde krijgen zij ADHD.
        14.03 Raf Terwingen (CD&V): Waarschijlijk is het de oorzaak van
        ADHD.”

        En dat zijn de beleidsmakers die instaan voor justitie en gevangenisbeleid. Enige dossierkennis zou hier wel op zijn plaats zijn.

        Wat een handtekeningenactie betreft is de kans groot dat enkel familie en vrienden van gedetineerden die gaan ondertekenen. Ik wil best een aantal dagen bij de poort in Vorst gaan staan, geen probleem. Ik zou er dan eveneens voorstander vcan zijn om aan verschillende organisatie zoals amnesty, liga voor mensenrechten, ligue des droits de l’homme, OIP enz.. te vragen om ons daarbij te steunen.
        Ofwel blijven we elk in ons eigen hoekje met onze frustratie zitten, ofwel proberen we er samen iets aan te doen. Wat hebben we te verliezen? Samen staan we alleszins sterker dan alleen.
        Voelt iemand zich geroepen om een open brief te schrijven, kwestie van een keertje een andere klok te laten luiden in de media?

        In reactie op: Wat denken jullie hierover? Reacties graag! #465
        warriormom
        Deelnemer

         Iedereen die met justitie en het gevangeniswezen in contact komt weet dat het beleid totaal faalt. Onze gevangenissen zijn mensonwaardig, justitie loopt vaak in de fout, de wet op de voorlopige hechtenis wordt op alle mogelijke manieren misbruikt en de psychiatrische annexen zitten overvol met mensen die niet in de gevangenis thuishoren.

         Vraag is, wat doe je eraan?
         België is in 1998 al veroordeeld door het Europees Hof in Straatsburg voor het opsluiten van geïnterneerden in gevangenissen. Anno 2009 is er niets veranderd.
         Bij elk bezoek aan Belgische gevangenissen is het rapport van het CPT vernietigend vor België. Telkens weer stuurt onze overheid een mooi rapport met een massa loze beloften en er verandert niets.
         De Centrale Toezichtsraad voor de gevangenissen is uiterst negatief over het Belgisch beleid, maar er verandert niets.

         In een gesprek met een medewerker van de beleidscel van de minister van justitie werd mij gezegd: “we weten dat de situatie onmenselijk en onaanvaardbaar is, maar het is nu eenmaal zo.” Met dat soort houding verandert er natuurlijk niets.
         Ik heb hier zelfs nog een brief liggen door minister Vandeurzen zelf ondertekend waarin hij mij verklaart dat mijn zoon (in voorarrest in “observatie” in de psychiatrische annex in Vorst) “de best mogelijke behandeling” krijgt in de gevangenis. Uitzonderlijk kreeg hij “elke maand” een consultatie van 10 min met de psychiater. Dat heet dan “gedwongen behandeling” en “gezondheidszorg gelijkwaardig aan die buiten de gevangenis”.

         Onze ministers van justitie zoeken al jarenlang een oplossing voor de overbevolking zegt men. Toch is die oplossing niet zo moeilijk te vinden. Er zitten zo’n 3600 mensen in voorhechtenis. De overgrote meerderheid daarvan zit daar niet op basis van de wet op de voorlopige hechtenis maar ondanks die wet. Pas die wet correct toe en je hebt zo al zo’n 2000 gedetineerden minder.
         Er zijn ook een 1000tal geïnterneerden die daar volgens onze grondwet, onze wetten en de Europese wetgeving niet mogen zitten (arrest Aerts 1998). Investeer in degelijke gezondheidszorg voor die mensen en onze gevangenissen zijn weer 1000 gedetineerden kwijt. Overbevolking opgelost.
         Er komt dan geld vrij voor preventie- en reintegratiegebeleid en besparen op die manier een massa menselijk leed.
         De geestelijke gezondheidszorg kampt met een enorm tekort aan bedden, wachtlijsten lopen op tot 18 maanden. Wat gebeurt et in een crisissituatie? De patient krijgt geen opvang of gepast behandeling en komt naargelang de onderzoeksrechter in de gevangenis of in een gedwongen opname terecht. Ook voor gedwongen opname is er een enorm tekort aan bedden, dus wordt de patient naar een psychiatrische annex gestuurd waar hij/zij weerom jarenlang geen gepaste behandeling krijgt.
         Intussen blijft het dweilen met de kraan open. Budgetten gaan naar tijdelijke lapmiddeltjes en de situatie verslechtert met de dag.

         Volgens sommige media leven de gedetineerden in België in absolute luxe (men spreekt van plasmaschermen, laptops met internet, gratis tandheelkunde enz..). De desinformatiemolen draait op volle toeren. Wie de situatie durft aan te klagen krijgt gegarandeerd een verwijzing naar veroordeelden zoals Dutroux en Fourniret naar de kop gegooid alsof alle gedetineerden in dezelfde categorie vallen.
         Intussen verandert er niets en blijven de families van gedetineerden met hun kop tegen de muur lopen.

         België heeft een reeks wetten die de rechten van gedetineerden bepalen. Die wetten worden stuk voor stuk met de voeten getreden. We hebben een overheid die er blijft weigeren de eigen wetten en grondwet te respecteren, ook al hebben ze er zo mooi trouw aan gezworen. Misschien wordt het tijd dat we ons organiseren en samen België voor een rechtbank dagen om te eisen dat onze overheid eindelijk de eigen wetgeving naleeft.
         Onrealistisch? Misschien maar als niemand wat doet verandert er ook niets.

         In reactie op: verzoekschrift observatie. #461
         warriormom
         Deelnemer

          Een gedetineerde die in observatie geplaatst wordt in een psychiatrische annex is nooit goed nieuws. Het gebeurt vooral met de bedoeling de persoon in kwestie te interneren. Een geïnterneerde blijft vaak nog maandenlang en soms jarenlang in de psychiatrische annex van de gevangenis zitten zonder enige aangepaste behandeling. Een veroordeelde weet ongeveer hoeveel tijd hij moet zitten, een internering is altijd voor onbepaalde tijd en het lot van de geïnterneerde ligt volledig in de handen van de commissie voor de bescherming van de maatschappij. De ene commissie is de andere niet, en hoe de internering verloopt hangt sterk af van waar de geïnterneerde verblijft.
          België is in 1998 al veroordeeld door het Europees Hof voor de manier waarop internering in de praktijk verloopt, anno 2009 is de situatie er enkel op verslechterd.

          Ik zou alles in het werk stellen om een internering te vermijden.
          Ik wens je alvast heel veel sterkte.

          In reactie op: Radeloos #418
          warriormom
          Deelnemer

           Ik herken het gevoel maar al te goed. Bij een internering heb je niets om je aan vast te klampen, geen enkel idee hoe lang die zal duren.
           Is hij al voor de commissie verschenen? Heb je al enig idee waar ze hem naartoe sturen? Het is belangrijk dat hij zo snel mogelijk uit de gevangeis naar een psychiatrisch ziekenhuis kan worden overgeplaatst, desnoods via een rechtbank de overplaatsing laten verplichten mits dwangsom. Wie naar de rechtbank stapt krijgt de laatste tijd wel snel een overplaatsing, per slot van rekening is het arrest Aerts toch ook al meer dan 10 jaar oud. Blijf vechten, blijf hem steunen, ook al is het soms heel moeilijk.

           In reactie op: assisen #411
           warriormom
           Deelnemer

            Heb je al geprobeerd bij de griffie van het assisenhof in kwestie? Normaal zouden die je toch moeten kunnen helpen.
            Ik wens je alvast veel sterkte.

            In reactie op: Internering in België #375
            warriormom
            Deelnemer

             Dank je Maatje.
             Het erge is dat minister Vandeurzen maar al te goed op de hoogte is van de situatie. Het antwoord dat ik van hem gekregen heb is: vanaf 2012 wordt het beter. België is al in 1998 veroordeeld door het Europees Hof. Gedurende 8 jaar heeft minister Onckelinx hetzelfde liedje gezongen: we werken eraan, het wordt beter.Maar niets wordt beter. Het wordt alleen erger en slechter. En de voorwaarden die mijn zoon opgelegd gekregen heeft hebben niets met plaatsgebrek of personeelstekort te maken, het is niets meer of minder dan een kwestie van kwade wil, en dan druk ik het nog zacht uit.
             Mijn zoon die niemand vermoord, verkracht, aangevallen, gekwetst of bestolen heeft zit al 10 maanden weg te rotten zonder enige vorm van proces en het einde is absoluut nog niet in zicht, de voorwaarden zijn onredelijk en onmogelijk. Intussen krijgt hij wel massa’s kalmeermiddelen te slikken, zombies zijn nu eenmaal minder lastig. De moeder die haar dochter jarenlang mishandeld en verminkt heeft krijgt 6 maanden voorwaardelijke straf opgelegd. Hoe kan men in dit apenland nog in justitie, rechtvaardigheid en gerechtigheid geloven.
             Intussen heeft onze overheid wel de lef andere landen aan te klagen die de mensenrechten niet respecteren. Wie een een glazen huis woont doet er best aan niet met stenen te gooien.

            11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)